Arganovo ulje poznato je još i kao marokansko ulje, jer se i proizvodi u Maroku od drva Argana (Argania spinosa). Njegova namena nije samo za negu lica, već ima puno širu primenu. Saznajte zašto je ovaj prirodni proizvod poznat u svetu kao tečno zlato. Ovaj veoma trazeni preparat ima blagotvorno dejstvo na vašu kožu, kosu, koristi se za negu usana, stopala, noktiju. Najbolje kod arganovog ulja je što se može koristiti u svojoj čistoj formi, a takodje je i sastojak skupih preparata, krema i losiona. Najčešće korišćeno na ovom prostoru je i dalje arganovo ulje za lice i kosu u svojoj najčistijoj formi, a koristi se i za negu drugih delova tela.

Marokansko arganovo ulje sastav

Argania spinosa je drvo koje se može naći samo u južnozapadnom delu Maroka, i ono ima velike, zelene, okrugle plodove. U plodu se nalazi orah, iz kojeg se dobija tečno zlato. Orah mora biti raspukao da bi proizvodnja bila moguća. Zanimljivo je da se arganovo ulje za lice, kosu, kožu i  dalje proizvodi na tradicionalan način. Naime, arganov orah se razbija kamenom, melje se jezgro ploda, i ta mlevena smesa se gnjeci rukama i cedi, sve dok se ne dobije finalan proizvod. Za jedan litar marokanskog ulja potrebno je otprilike 20 sati rada i oko 100 kg arganovog svežeg ploda. Zato je argan ulje i dalje na visokoj ceni, kao i kozmetika u kojoj je ovo tečno zlato sastojak.

Arganovo ulje bi bilo značajno i u ishrani zbog svoje visoke nutritivne vrednosti, sadrži nezasićene masne kiseline i vitamin E, ali zbog prilično visoke cene, uglavnom se i dalje koristi samo za negu i lepotu. Tokoferol (vitamin E) je verovatno najbitniji sastojak, jer od njega potiče antioksidantno svojstvo ulja, koje je bitno kako u nezi kože, tako i u ishrani. Ono takođe sadrži karotene, koji su bitni u zaštiti od sunčevih zraka, stoga ulje argana ima bitnu ulogu i kao preparat za sunčanje.

Mnoge slavne ličnosti svoju zdravu kožu i kosu održavaju tečnim zlatom, navešćemo par primera kako se arganovo ulje za lice može koristiti.